Merkonomin palkka

Liiketalouden perustutkinnon suorittaneet valmistuvat merkonomeiksi. Merkonomi voi työskennellä liiketalouden tai esimerkiksi kaupan monipuolisissa työtehtävissä. Opinnoissa voi erikoistua tyypillisimmin myyntiin, asiakaspalveluun, talouspalveluun tai toimistopalveluun. Oppisopimuskoulutusta mainostetaan tapana ansaita sekä kouluttautua.

Merkonomin palkka vaihtelee suuresti, varsinkin työkokemuksen ja tehtävän vaativuuden perusteella. Palkkavertailuissa kuukausipalkkaisen taso voi vaihdella 1848 euron ja 4400 euron välillä. Varttuneemmat työntekijät voivat usealla työpaikalla olla merkonomeja koulutukseltaan, mutta ansaita hyvin työkokemuksen ja osaamisen pohjalta. Tietenkin on aloja, joilla palkkakehitys ei välttämättä etene saavutettuaan tietyn tason ennen mahdollisia esimies- tai asiantuntijatehtäviä.


Vaikka Suomessa ei ole minimipalkkaa, merkonomin tuntipalkka tyypillisimmin alkaa 10 eurosta tunnilta. Työkokemuksesta ja työtehtävistä riippuen palkka vaihtelee myös tuntityössä. Palvelualojen ammattiliitto PAM tarjoaa kaupan alan työehtosopimukset netissä, joissa on sovittu vähimmäisehdot. Kaupan alan työehtosopimukset yleisesti kattavat merkonomin tyypillisimpien työpaikkojen ehdot.

Tavallisimmin merkonomit työskentelevät esimerkiksi kassalla, pankeissa, toimistoissa, talousvastaavana yrityksissä, markkinointi-, mainosfirmoissa tai asiakaspalvelupisteillä.

Liiketalouden perustutkinnon voi suorittaa Suomessa n. 80 eri oppilaitoksessa, joista vain murto-osa on kauppaopistoja. Oppisopimuskoulutuksen palkka määräytyy alan työehtosopimuksessa.